Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Uitnodiging Nationale Wijndocentendag

< terug

19 juli 2006

Den Haag, 19 juli 2006
Geachte mevrouw, meneer,   

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de 2e Nationale Wijndocentendag die zal worden gehouden op donderdag 5 oktober a.s. in het World Forum Convention Center (voorheen Nederlands Congres Centrum), Churchillplein 10 in Den Haag.
 
Opzet programma:
 
9.45-10.15 uur
Ontvangst deelnemers met koffie en thee
10.15-10.30 uur
Opening, doelstelling en opzet programma door Hans Burghoorn, secretaris Productschap Wijn
10.30-11-45 uur
Gastcollege door Philippe Guenin met proeverij
11.45-12.00 uur
Wisselingpauze
12.00-12.45 uur
Keuzecollege 1, 2 of 3
12.45-13.45 uur
Gezamenlijke lunch
13.45-14.30 uur
Keuzecollege 1,2 of 3
14.30-14.45 uur
Wisselingpauze
14.45-16.00 uur
Gastcollege door Peter Klosse met proeverij
16.00-17.00 uur
Afsluiting met een glas wijn.
 
De gastcolleges zijn plenair bij te wonen door alle deelnemers, voor de keuzecolleges kunt u in het bijgaande inschrijvingsformulier uw voorkeur aan ons bekend maken. Inschrijvingen voor de keuzecolleges gaan op volgorde van binnenkomst.
 
Omschrijving gastsprekers, gastcolleges en keuzecolleges:
 
Gastcollege:
Philippe de Guenin is Directeur Général van VINIFHLOR (Office National Interprofessionnel des Fruits, des Légumes, des Vins et de l’Horticulture).
De heer De Guenin zal een presentatie houden betreffende de economische situatie van wijn op mondiaal niveau en de rol van Franse wijnen hierin. Verder zal hij ingaan op de ontwikkelingen die gaande zijn in de wijnbouw in Frankrijk, op het toestaan van bepaalde vinificatietechnieken om aan de verwachtingen van de diverse wijnmarkten te kunnen voldoen. Hij zal eveneens ingaan op de kwaliteit en de diversiteit van Franse wijnen. Zijn presentatie zal worden ondersteund door een proeverij van een aantal Franse wijnen.

Gastcollege:
Peter Klosse is de geestelijke vader van het moderne smaakdenken en auteur van standaardwerken zoals ‘Het proefboek, de essentie van smaak’ en ‘Aan de slag met wijn‘. Als docent is hij verbonden aan de Wijnacademie en zijn eigen Academie voor Gastronomie die onder andere de opleiding Gastronoom/Sommelier en de cursus Wijn-Spijs verzorgt.
In zijn presentatie gaat Peter in op hedendaagse trends in de wijnwereld en de consequenties voor het wijnonderwijs. Er worden een aantal wijnen in combinatie met kleine gerechtjes  geproefd ter ondersteuning van zijn betoog.
 
Keuzecollege 1:
Cees van Casteren is wijnschrijver, wijnjournalist, consultant en bovenal wijndocent. Hij geeft zowel Intermediate als Advanced Certificate cursussen van de Wine & Spirit Education Trust.
Cees zal in zijn presentatie ingaan op hoe beginnende en gevorderde studenten wijnproeven te leren (én een bruikbare proefnotitie te leren schrijven). De gevolgde methode zal worden geïllustreerd aan de hand van een proeverij van drie of vier wijnen.
 
Keuzecollege 2:
André Sauerbier is al meer dan 10 jaar onafhankelijk wijndocent. Vanuit zijn studie economie heeft marketing altijd zijn interesse gehad. Vier jaar geleden ontwikkelde hij de les “Wijn & Marketing” voor de Wijnacademie. Dit, omdat marketing in de wijnwereld in tegenstelling tot vele andere sectoren altijd een ondergeschikte plaats heeft ingenomen. “Goede wijn behoeft geen krans” was decennia lang het devies. Inmiddels is de wijnwereld wakker geschud en is het tijd voor een inventarisatie.  
In steeds meer landen is het (hogere) wijnonderwijs opgedeeld in viticultuur, het wijn maken en wijnmarketing. Vanuit dit laatste aspect zullen een groot aantal internationale onderwerpen de revue passeren. Onderwerpen zullen onder andere zijn: de wijnmarkt, de veranderde consument, prijsontwikkelingen, informatie, promotie en educatie en huidige trends. Maar ook zullen we spreken over merk- en terroirwijnen en sterktes en zwaktes van oude- en nieuwe wereld. Wellicht nog meer, want de wereld van wijnmarketing laat zich moeilijk begrenzen.
 
Keuzecollege 3:
Henk Hendriks is verbonden aan TNO Voeding Nederland in Zeist. Hij doet o.a. onderzoek in opdracht van de bier-, gedistilleerd- en wijnsector naar de relatie tussen alcohol en gezondheid. Tijdens de presentatie gaat Henk in op de laatste onderzoeken die zijn uitgevoerd in het kader van het gebruik van matig alcoholgebruik en ouderdomssuikerziekte.
 
Inschrijving colleges:
 
Om organisatorische redenen verzoeken wij u vriendelijk het bijgaande inschrijfformulier vóór 22 september a.s. aan ons per e-mail te retourneren. E-mailadres: pw@wijninfo.nl.
 
In week 39 ontvangt u per ons per e-mail de bevestiging van uw inschrijving en de routebeschrijving naar het World Forum Convention Center.
 
Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen:
Cobi Bish, telefoon: 070 3708326, Loes van Kampen, telefoon: 070 3708306 en Josée van Rooij, telefoon: 070 3708602
 
Tot 5 oktober a.s.!
 
Met vriendelijke groet,
mr. J.N. Burghoorn
secretaris

INSCHRIJFFORMULIER NATIONALE WIJNDOCENTENDAG invul.doc (32 kB)