Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2010, mailing III

< terug

16 september 2010

NATIONALE WIJNWEEK 2010
maandag 27 september tot en met zondag 3 oktober 2010

PRIJSUITREIKING NATIONALE WIJNKEURING 2010 (zondag 19 september)

Op 19 september 2010 zullen de winnaars van de Nationale Wijnkeuring 2010 bekend worden gemaakt tijdens het festival van het Goede Leven in Kasteel Groeneveld. "Het  Feest van de Nederlandse Wijnmedailles" vormt traditiegetrouw de opmaat van de Nationale Wijnweek.

De kwaliteit staat bij de Nederlandse wijnboeren voorop en de jaarlijkse wijnkeuring is dé gelegenheid om te weten te komen hoe ze er op dit punt voorstaan. Jaarlijks doen steeds meer Nederlandse wijnboeren mee aan de wijnkeuring. Vorig jaar kreeg de keurcommissie 166 flessen ter beoordeling, nu waren dat er 182. Van de 59 deelnemende wijngaarden liggen er 23 in Gelderland. Limburg en Noord Brabant telde elk 10 inzenders. Bijzonder dit jaar is dat uit iedere provincie wijnen zijn ingeschreven. Het deelnemersaantal is ruim een derde van de circa 170 commerciële wijngaarden die ons land telt. Van de ingestuurde wijnen zijn de meeste (83) afkomstig uit Gelderland, Limburg (32), Noord Brabant (23) en Overijssel (13).

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en het Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. De wijnen zijn inmiddels beoordeeld door ervaren proevers volgens het internationale 100-puntensysteem, onder leiding van de Frank Jacobs en Ton Kolsteeg.

Zondag 19 september a.s. kunt u vernemen welke Nederlandse wijnen in de prijzen zijn gevallen.

Info: Theo Mellenbergh, Wijngaardeniersgilde Nederland, tel. 0346-564773, E melbergh@planet.nl

NEDERLANDSE WIJNFEESTEN (vrijdag 24 tot en met zondag 26 september)

In het weekend voorafgaand aan de Nationale Wijnweek worden in Groesbeek voor de 4e keer de Nederlandse Wijnfeesten georganiseerd. Van 24 tot en met 26 september 2010 zal Groesbeek drie dagen lang in het teken staan van wijn, wijnbouw en feest. 

In de prachtige ambiance van het heuveldorp Groesbeek bieden de Nederlandse Wijnfeesten traditiegetrouw een zeer gevarieerd programma voor alle wijnkenners en liefhebbers.

Op vrijdag 24 september wordt het Nationaal Wijngala georganiseerd. Op zaterdag 25 en zondag 26 september is er een internationale wijnmarkt en het weekend wordt afgesloten met de Open Dag Nederlandse wijngaarden.

Voor het laatste nieuws over het programma kunt u kijken op http://www.nederlandsewijnfeesten.nl/.

Info: Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek, T 06-12364913, E s.fleuren@groesbeek.nl

OPEN DAG NEDERLANDSE WIJNGAARDEN (zaterdag 25 en zondag 26 september)

Op zaterdag 25 en zondag 26 september 2010 wordt traditiegetrouw de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Dit jaar hebben 64 wijngaarden zich ingeschreven voor de open dag. De kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt steeds beter. Jancis Robinson, Master of Wine en een van de meest gezaghebbende wijnschrijvers ter wereld, proefde onlangs verschillende Nederlandse wijnen. Zij was totaal verrast door de uitstekende kwaliteit.

Kortom, neem zelf de proef op de som en bezoek op zaterdag 25 en zondag 26 september eens een Nederlandse wijngaard!

Klik hier voor de deelnemers aan de open dag.

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T. 070-3708347, E josee@wijn.nl en I http://www.nationalewijnweek.nl/.

SYMPOSIUM WIJN & MARKETING (maandag 27 september)

Op maandag 27 september 2010 organiseert het Productschap Wijn in het Bel Air Hotel in Den Haag voor de 5e keer het Symposium Wijn & Marketing voor wijnimporteurs, producenten en vakpers. Het symposium staat dit jaar in het teken van "Netwerken". Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing van Neyenrode Business University zal haar nieuwste marktonderzoeksresultaten op het gebied van "Wijnshoppergedrag" presenteren. Naast plenaire sessies kunnen de genodigden verschillende workshops volgen. Dagvoorzitter en key note speaker is dit jaar Cor Molenaar, hoogleraar Bedrijfskunde van RSM/Erasmus Universiteit te Rotterdam en auteur van het boek "Het nieuwe winkelen". Hij zal de genodigden informeren hoe internet en nieuwe mediatechniek ons koopgedrag hebben veranderd en hoe wijnprofessionals hier mee om moeten gaan. Tijdens het symposium zal ook kort aandacht worden besteed aan het 25-jarig bestaan van het Wijninformatiecentrum.

Hoofdsponsor van het symposium is JF Hillebrand Global Logistics.

Klik hier voor het volledige programma.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E
josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Wijn & Marketing".

UITREIKING "PRODUCTSCHAP WIJN MARKETING AWARDS"(maandag 27 september)

Op maandag 27 september 2010 zullen voor de tweede keer op feestelijke wijze de "Productschap Wijn Marketing Awards" worden uitgereikt tijdens het Symposium Wijn & Marketing in het Bel Air Hotel in Den Haag.

Het Productschap Wijn heeft dit jaar 34 marketing cases ontvangen. De jury van de "Productschap Wijn Marketing Awards" heeft  5 inzendingen genomineerd:

Genomineerden in de categorie "Wijnimporteur" zijn:

  • African Dawn Wines, met het concept van Een unieke wijn geproduceerd in harmonie met de natuur;
  • Plus Retail Nederland in samenwerking met WINE Masters, met de promotiecampagne Wijnadviseur in de supermarkt.

Genomineerden in de categorie "Niet wijnimporteur" zijn:

  • Alterego, met de promotiecampagne De reflowering van J.P. Chenet in Nederland;
  • By the Grape B.V., met het brandingsplatform By the Grape (BTG) rondom wijninformatie en -beleving;
  • TOT Public Relations, met de promotiecampagne De Alsace Smaakexperience maakt de Alsace modern en toegankelijk.

De "Productschap Wijn Marketing Awards" worden mede mogelijk gemaakt door JF Hillebrand Global Beverage Logistics en Rabobank International.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E
josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Marketing Awards".

NATIONALE WIJNDOCENTENDAG (donderdag 30 september)

Op donderdag 30 september 2010 zal voor de 6e keer de Nationale Wijndocentendag worden georganiseerd in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn. Dit jaar staat de docentendag in het teken van "blind"proeven en wijnbouw & vinificatie in koele en warmere klimaten. De gastcolleges worden gegeven door Frank Jacobs en Karel de Graaf. Frank Jacobs gaat in zijn gastcollege aandacht besteden aan het correct analyseren van een aantal (blind) te proeven wijnen. Karel de Graaf zal nader in gaan op de verschillen tussen wijnbouw en vinificatie in koele en warme klimaten.

Tijdens de Nationale Wijndocentendag zal de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt.

Kijk op
http://www.wijn.nl/ voor het volledige programma.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Fleur Wallace, T 070-3708347, E pw@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Nationale Wijndocentendag".

UITREIKING SCRIPTIEPRIJS WIJN (donderdag 30 september)

Op donderdag 30 september 2010 zal de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt tijdens de Nationale Wijndocentendag in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn in Den Haag. Dit jaar zijn 5 scripties genomineerd. De genomineerden zijn:

  • Koen Alberts, Tio College Amsterdam, Hospitality Management. Onderwerp scriptie: "Wijn & Bedrijfsleven in Nederland".
  • Terry Berends, HAN Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Commerciële economie. Onderwerp scriptie: "Zandberg, Export business plan The Netherlands".
  • Trieu Van Nguyen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Economie. Onderwerp scriptie: "Millennial Marketing & Wine".
  • Jos Zonneveld, Universiteit van Amsterdam, Rechtsgeleerdheid. Onderwerp scriptie: "Het verschil in accijns tussen mousserende en niet mousserende wijnen".
  • Bettina Wipf, Vrije Universiteit van Amsterdam, Engelse taalkunde. Onderwerp scriptie: "Wine writing meets MIPVU: Linguistic metaphor".

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1500 euro en een reis naar de Champagnestreek.

Ieder jaar looft het Productschap Wijn de ScriptiePrijs Wijn uit voor de beste scriptie over wijn in de meest brede zin. Met deze prijs wil het Productschap Wijn het onderzoek naar wijn als cultuur- en handelsproduct stimuleren en een brug slaan tussen studenten en ondernemers uit de wijnsector.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Fleur Wallace, T 070-3708347, E
pw@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "ScriptiePrijs Wijn.

EINDE BERICHT NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie kunt u ook nalezen op
http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijn.nl/.

Wij wensen u een fantastische wijnweek toe!