Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2009, mailing III

< terug

16 september 2009

Nationale Wijnweek
maandag 28 september tot en met zondag 4 oktober

Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2009 (zondag 20 september)

Op 20 september 2009 zullen de winnaars van de Nationale Wijnkeuring Nederlandse wijnen 2009 bekend worden gemaakt tijdens het Festival van het Goede Leven in Kasteel Groeneveld. Het festival staat in het teken van Nederlandse streekproducten.

Kwaliteit staat bij de Nederlandse wijnboeren hoog in het vaandel. Dat blijkt ook uit het groot aantal inschrijvingen voor de Nationale Wijnkeuring Nederlandse wijnen 2009. Maar liefst 57 wijngaarden hebben hun wijnen ingestuurd. Dat is ruim een derde van de wijngaarden die ons land inmiddels telt.

Tijdens de voorafgaande keuring zijn 166 Nederlandse wijnen door vinologen geproefd. Deze keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn.

Het "Feest van de Wijnmedailles" vormt de opmaat voor de Nationale Wijnweek.

Info: Theo Mellenbergh, Wijngaardeniersgilde Nederland, T 0346-564773, E
melbergh@planet.nl en I http://www.kasteelgroeneveld.nl/.

Nederlandse Wijnfeesten (vrijdag 25 tot en met zondag 27 september)

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek vinden van 25 tot en met 27 september 2009 in Groesbeek voor het derde jaar op rij de Nederlandse Wijnfeesten plaats. Nederland wordt als wijnland steeds volwassener. Zo vielen dit jaar verschillende Nederlandse wijnen internationaal in de prijzen. Echte wijnfeesten zoals wij dat gewend zijn bij onze oosterburen kunnen dan ook in Nederland niet meer ontbreken.

In de prachtige ambiance van het heuveldorp Groesbeek bieden de Nederlandse Wijnfeesten een gevarieerd programma voor alle wijnkenners en wijnliefhebbers. Zo is er onder andere een wijngala, een internationale wijnmarkt met wijnproeverijen en -workshops en een bruisend muziekfestijn. Ook ontbreekt de wijnkoningin uiteraard niet.

Een vast onderdeel van dit weekend is de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden op zondag 27 september. Ook de Groesbeekse wijngaarden openen dan hun poorten. Uniek daarbij dit jaar is de opening van het wijnchateau bij Wijnhoeve de Heikant.

Het laatste weekend van september belooft een mooi wijnweekend te worden! Voor het laatste nieuws over het programma kunt u kijken op www.nederlandsewijnfeesten.nl.  

Info: Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek, T 0612-364913, E s.fleuren@groesbeek.nl.  

Open Dag Nederlandse Wijngaarden (zaterdag 26 en zondag 27 september)

Op zaterdag 26 en zondag 27 september 2009 wordt de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Op dit moment hebben 64 Nederlandse wijngaarden zich aangemeld voor de open dag. Deze dag is dé gelegenheid om een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard. U kunt wijnen proeven van eigen bodem die meer dan de moeite waard zijn en waarvan sommigen ook al internationale faam genieten. Klik hier voor de deelnemers aan de open dag.

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T 070-3708347, E
josee@wijn.nl en I http://www.nationalewijnweek.nl/.

Proefschrift Wijnconcours (zondag 27 september)

Op zondag 27 september 2009 wordt voorafgaand aan de Nationale Wijnweek de Verkiezing Wijn van Jaar georganiseerd in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Deze dag komen honderden wijnliefhebbers en professionals samen om de meer dan 200 finalewijnen te proeven en om getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Het Proefschrift Wijnconcours beleeft dit jaar zijn 21e editie. Er staan bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs en sommeliers op het programma ter omlijsting de 21e editie. 

Traditiegetrouw worden op de dag dat de publieksproeverij plaatsvindt (zondag 27 september) extra prijzen uitgereikt. Een delegatie van sommeliers die lid zijn van het Forum Gastronomique en/of Nederlands Wijngilde kiest de best gastronomisch inzetbare witte en rode wijn (Prix du Sommelier). Een delegatie van de Nederlandse pers kiest voor hun lezers de Persprijs. Tevens is er een rol weggelegd voor de bezoekers van het Proefschrift Wijnconcours. Zij kiezen uit alle wijnen die op de proeftafels staan hun favoriete wijn die bekroond wordt met de titel Publieksprijs.

Info: The Wine & Food Association, Kyra van Lissum, T 020-6251298, M 0642-229053 en E info@thewinesite.nl.


Larens wijnfeest (zondag 27 september)

Het Larense wijnfeest is een initiatief van een aantal Larense ondernemers en zal worden gehouden op zondag 27 september 2009 vanaf 11.00 uur aan de Deventerweg 88 in Laren in Gelderland. Naast diverse Larense en Franse wijnen, kunt u tijdens het wijnfeest verschillende streekproducten proeven en kennismaken met streekambachten.

Info: I http://www.wijnfeesten.nl/.

Symposium Wijn & Marketing 2009 (maandag 28 september)

Op maandag 28 september 2009 organiseert het Productschap Wijn voor de vierde keer in het World Forum in Den Haag het Symposium Wijn & Marketing voor wijnimporteurs, producenten en vakpers. Het symposium staat dit jaar in het teken van "Verbinding". Goos Eilander, directeur van Trendbox BV zal zijn nieuwste onderzoeksgegevens presenteren op het gebied van de beleving van wijn door verschillende generaties wijndrinkers. Trendwatcher Thimon de Jong, research director van bureau TrendsActive, zal ingaan op trends en waar komen ze vandaan? Specifiek zal hij de deelnemers praktische tips geven waarmee zij meteen mee aan de slag kunnen. Tijdens het symposium zullen voor het eerst de "Productschap Wijn Marketing Awards 2009" worden uitgereikt. Er zijn verschillende workshops te volgen op het gebied van New media & wijn, Beleving jong volwassenen & wijn, de Nederlandse wijnconsument in beeld en de nieuwe Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken. Dagvoorzitter en key note speaker is dit jaar Egbert Jan van Bel. Egbert Jan is specialist op het gebied van CRM marketing (Customer Relationship Management) en klantbehoud. Hij is schrijver van diverse marketing- en managementboeken. Zijn laatste boek "Kloteklanten" is een pamflet voor het op de juiste wijze omgaan met klanten. Egbert Jan geniet vooral bekendheid om zijn praktijkgerichte en doelmatige visie op het (commerciële) bedrijfsproces. Zijn presentatie staat in het teken van CRM en klantenbinding als succesfactor.

Hoofdsponsor van het symposium is JF Hillebrand Global Logistics.

Het symposium fungeert als openingsbijeenkomst van de Nationale Wijnweek.

Wijnimporteurs en pers kunnen zich nog tot 18 september a.s. voor het symposium inschrijven. Klik hier voor het volledige programma en inschrijving.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Wijn & Marketing".

Uitreiking "Productschap Wijn Marketing Awards" (maandag 28 september)

Op maandag 28 september 2009 zullen de eerste "Productschap Wijn Marketing Awards 2009" worden uitgereikt tijdens het Symposium Wijn & Marketing. Het Productschap Wijn heeft dit jaar 42 marketing cases ontvangen. De jury van de "Productschap Wijn Marketing Awards" heeft 7 inzendingen genomineerd.

Genomineerden in de categorie "wijnimporteur" zijn:

  • Bonnature Holding BV, Derrick Neleman met de promotiefilm over biologische wijn "Kissed by the Grape"
  • J.J.C. Kwast Wijnkopers BV met de promotiecampagne "Croft Pink Port"
  • Groupe LFE met de introductie van "Rosafino Osborne rosé"
  • Oud Reuchlin & Boelen BV, in samenwerking met het Wijninstituut, met het verkoopboek/leertraject "Ik verkoop wijn in de horeca".

Genomineerden in de categorie "Niet wijnimporteur" zijn:

  • Alterego met de promotiecampagne "In welke wijnmood ben jij?"
  • WINE Masters, hét uitzendbureau voor wijnadviseurs
  • Wine Tracks International met Co-Creatie: de consument als reclamebureau voor Canei.

Klik hier voor de filmpjes van de genomineerden.

De "Productschap Wijn Marketing Awards" worden mede mogelijk gemaakt door JF Hillebrand Global Beverage Logistics en Rabobank International.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E
josee@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "Marketing Awards".

Nationale Wijndocentendag 2009 (donderdag 1 oktober)

Op donderdag 1 oktober 2009 zal voor de 5e keer de Nationale Wijndocentendag worden georganiseerd in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn, Stadhoudersplantsoen 12 in Den Haag.

Tijdens de docentendag worden er twee gastcolleges gegeven die in het teken staat van de druivenvariëteiten Riesling en Pinot Noir in gastronomisch perspectief; terroir, vinificatie en etikettering en didactiek in het wijnonderwijs. De gastcolleges worden verzorgd door Peter Klosse samen met Edwin Raben van de Echoput en Frowine den Oudendammer en Joost de Zoete van Plato. Plato is een onderwijskundig advies- en onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit Leiden.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347, E
pw@wijn.nl en
I
http://www.wijn.nl/, button "Nationale Wijndocentendag".

Uitreiking ScriptiePrijs Wijn 2009 (donderdag 1 oktober)

Op donderdag 1 oktober 2009 zal de ScriptiePrijs Wijn 2009 worden uitgereikt. Het Productschap Wijn heeft dit jaar 11 scripties ontvangen. Er zijn 6 scripties genomineerd. De genomineerden zijn:

Leonoor Elisabeth van Baarda, Vrije Universiteit van Amsterdam
Onderwerp scriptie: "DOC en DOCG classificaties: Italiaanse kwaliteitswijn? Hoe de Nederlandse wijnimporteur de kwaliteit van Italiaanse wijn bepaalt".

Anouk Jansen, Vrije Universiteit van Amsterdam
Onderwerp scriptie: "The Dutch consumer wine market in 2015; scenario Planning with Small and Medium Sized Wine Dealers".

Laurence Mériaux, Universiteit van Amsterdam
Onderwerp scriptie: "Communicating Wine Region Equity; integrated marketing and communication strategies to build wine region equity".

Trang Alice Nguyen, Rotterdam Business School
Onderwerp scriptie: "Taste wine on the web".

Eelco Keuris, Faculty Management and Organisation, Universiteit Groningen
Onderwerp scriptie: "Quality assesments by consumers in the Wine Industry".

Georg Suurmeijer, Faculty of Economics and Business, Universiteit Groningen
Onderwerp scriptie: "Explaining differences in growth for New Zealand Wineries".

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1500 euro en een reis naar de Champagnestreek.

Ieder jaar looft het Productschap Wijn de ScriptiePrijs Wijn uit voor de beste scriptie over wijn in de meest brede zin. Met deze prijs wil het Productschap Wijn het onderzoek naar wijn als cultuur- en handelsproduct stimuleren en een brug slaan tussen studenten en ondernemers uit de wijnsector.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347, E pw@wijn.nl en I http://www.wijn.nl/, button "ScriptiePrijs Wijn".


Evenement WINE Experience (zaterdag 3 oktober)

Hou je van wijn, dan mag je de WINE Experience 2009 niet missen. Op zaterdag 3 oktober 2009 is elke wijnliefhebber welkom op dit evenement dat wordt gehouden in restaurant Fifteen in Amsterdam. De bezoekers kunnen uitgebreid wijn proeven, diverse wijncoryfeeën ontmoeten zoals Harold Hamersma, Frank Smulders en Karel de Graaf, meebieden in een wijnveiling of meespelen in The Taste Game. Live muziek en de musical WINE Quiz worden verzorgd door Rik Spann.

Verder is er een aantal productintroducties, waaronder de officiële consumentenlancering van My Wine Stats. Ook voor informatie over wijnreizen, cursussen, workshops en wijnaccessoires, kan men bij WINE Experience terecht. Bezoekers kunnen voor het evenement of na afloop genieten van een Italiaanse wijnlunch of diner in Fifteen. Wijn en Jamie Oliver Cocktail inbegrepen.

Info: Wine Events, Esther Sluijter, T 0655-123544, E
esther@wine-events.nl, Corria Houthuizen, T 0651-531723, E corria@wine-events.nl.

EINDE BERICHT STICHTING NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt u ook nalezen op
http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijn.nl/.

Wij wensen iedereen nog een fantastische wijnweek toe!