Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2008, mailing IV

< terug

17 september 2008

NATIONALE WIJNWEEK
maandag 29 september tot en met zondag 5 oktober 2008

Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2008 (zondag 21 september)

Als opmaat voor de Open Dag Nederlandse Wijngaarden organiseert het Wijngaardeniersgilde in samenwerking met het Wijninstituut Nederland op zondag 21 september a.s. in Kasteel Groeneveld in Baarn voor pers en genodigden de Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2008. Nederland krijgt steeds meer wijngaarden en dat is te merken. De Nationale Wijnkeuring van Nederlandse wijnen telde dit jaar weer een groot aantal inzendingen: 118. Welke wijnen een medaille krijgen, wordt a.s. zondag bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking. De voorzitter van de keuringscommissie, vinoloog Ton Koolsteeg, zal de prijzen aan de winnaars uitreiken.

Na afloop van de prijsuitreiking zijn voor de geïnteresseerde wijnliefhebber de top Nederlandse wijnen te proeven én te kopen tijdens het die dag georganiseerde "Groeneveldfestival van het goede leven". In en rond het kasteel zijn er optredens van diverse kunstenaars en presentaties van producten afkomstig van het Nederlandse platteland.

Info: Wijngaardeniersgilde Nederland, Theo Mellenbergh, T 0346-564773,
E
melbergh@planet.nl en I http://www.kasteelgroeneveld.nl/.

Nederlandse Wijnfeesten 2008 (vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 september)

Voor de tweede maal op rij vinden in het Gelderse Groesbeek de Nederlandse Wijnfeesten plaats.

Editie 2008 van de Nederlandse Wijnfeesten zal op vrijdag 26 september a.s. van start gaan met het Nationaal Wijngala. In de prachtige ambiance van het spiegelpaleis kan men genieten van een diner dansant met een mix van entertainment, ontspanning en informatie. De avond staat geheel in het teken van wijn en in het bijzonder de Nederlandse wijn.

Op zaterdag 27 en zondag 28 september vind het Wijnamusement plaats; een internationale wijnmarkt met bijpassende amuses en amusement in een sfeervolle setting. Wijngaardeniers en wijnhandelaren laten u genieten van onze Nederlandse trots, maar ook van vele andere 'wereldse' wijnen. Er zullen workshops plaatsvinden door Frank Smulders, de enige Master of Wine van Nederland.

Het programma biedt naast wijn ook culinaire, creatieve en muzikale activiteiten. Op zaterdagmiddag start de wijnmarkt met een ludieke recordpoging druiven kneuzen. Groesbeek tracht zoveel mogelijk mensen in houten wijnvaten op druiven te laten trappen. Natuurlijk met blote voeten!

Op zondag 28 september a.s. wordt al vroeg gestart met het 'frühshoppen' in het spiegelpaleis en openen de Groesbeekse wijngaarden hun poorten om deel te nemen aan de landelijke Open Dag Nederlandse Wijngaarden. Bezoekers kunnen gebruik maken van een pendeldienst met paardentrams, treintjes en fietslorries (draisine) vanuit het centrum naar de wijngaarden. In de wijngaarden en in het centrum vinden diverse activiteiten plaats, van kunst tot muziek, van demonstraties en proeverijen tot rondleidingen.

Het evenement zal opgeluisterd worden door diverse artiesten en koren en is grotendeels overdekt.

Info: S. Fleuren, Voorzitter Stichting Nederlandse Wijnfeesten,
E
info@nederlandsewijnfeesten.nl en I http://www.nederlandsewijnfeesten.nl/.

Open Dag Nederlandse Wijngaardeniers 2008 (zondag 28 september)

Op zondag 28 september a.s. wordt van 13.00 tot 17.00 uur de Open Dag Nederlandse Wijngaardeniers gehouden. Inmiddels hebben zich 61 wijngaardeniers voor de open dag aangemeld.

Volgens de laatste informatie zijn er in Nederland zo'n 182 wijngaarden die zowel hobbymatig als professioneel (±130 commercieel) wijn produceren. In 2007 bestreek het wijnbouwareaal ongeveer 175 hectare met een opbrengst van zo´n 1.070.000 flessen wijn. In 2010 zal er 200 hectare zijn aangeplant waarvan 145 professionele (commerciële) wijngaarden met meer dan 1 hectare.

Klik
hier voor de deelnemers aan de open dag. (let op, sommige wijngaardeniers houden ook al op zaterdag 27 september a.s. open dag)

Info: Stichting Nationale Wijnweek, Josée van Rooij, T 070-3708347, E josee@wijninfo.nl en I http://www.nationalewijnweek.nl/.

Symposium Wijn & Marketing (maandag 29 september)

Op maandag 29 september a.s. organiseert het Productschap Wijn voor de derde keer in het World Forum Convention Center in Den Haag het Symposium Wijn & Marketing voor wijnimporteurs, producenten en vakpers. Het symposium staat dit jaar in het teken van "consumenteninzicht". Tijdens het symposium zal Goos Eilander van Trendbox BV de resultaten van het nieuwe marktonderzoek presenteren over de onderwerpen wijnshoppergedrag, internet, biologische wijn en wijn in de horeca. Dagvoorzitter en trendwatcher Richard Lamb zal de deelnemers informeren over wereldwijde trends en maatschappelijke ontwikkelingen. Naast plenaire presentaties zullen kleinschalige, inspirerende speedworkshops worden georganiseerd rondom de thema's: biologisch, geur, verpakking en vrouw. De dag wordt afgesloten met een key note presentatie "Internet als marketing- en verkoopinstrument" door Stefen van Nieuwenhuijzen,  Adjunct Directeur van D-reizen. Hoofdsponsor van het symposium is JF Hillebrand, Global Logistics. Het symposium Wijn & Marketing fungeert als openingsbijeenkomst van de Nationale Wijnweek.

Het symposium is geheel volgeboekt!

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E pw@wijninfo.nl en 
I
http://www.wijninfo.nl/.

Uitreiking eerste "Productschap Wijn Marketing Award" (maandag 29 september)

Tijdens het Symposium Wijn & Marketing op 29 september a.s. om 12.15 uur introduceert het Productschap Wijn de "Productschap Wijn Marketing Awards". Met het instellen van deze jaarlijks toe de kennen "awards" voor de beste marketinginspanningen in de Nederlandse wijnbranche wil het productschap ontwikkeling van het marketingdenken in de wijnbranche stimuleren.

Dit jaar wordt de eerste "Productschap Wijn Marketing Award" symbolisch uitgereikt aan een bekend wijnpersoon die zich op marketingvlak heeft onderscheiden binnen de wijnbranche.
De award bestaat uit een bokaal en een oorkonde.

Op het Symposium Wijn & Marketing 2009 zullen de ‘Productschap Wijn Marketing Awards' voor ingezonden cases voor de eerste keer worden uitgereikt. De ‘Productschap Wijn Marketing Awards 2009' worden onder andere uitgereikt in de categorie 'Beste Productintroductie', 'Beste Promotiecampagne' en ‘Beste Innovatie'.

Info: Productschap Wijn, Josée van Rooij, T 070-3708347, E pw@wijninfo.nl en 
I
http://www.wijninfo.nl/.

Nationale Wijndocentendag 2008 (donderdag 2 oktober)

Op donderdag 2 oktober a.s. organiseert het Productschap Wijn in het kantoorgebouw aan het Stadhoudersplantsoen 12 in Den Haag voor de vierde keer de Nationale Wijndocentendag. Door middel van train de trainer wil het Productschap Wijn een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het wijnonderwijs in Nederland.

Tijdens de Nationale Wijndocentendag 2008 wordt docenten de mogelijkheid geboden een beeld te krijgen van de fundamentele trends die de wijnwereld zullen beroeren in de komende decennia. Het thema van de dag zal aan de hand van twee colleges en proeverijen uitvoerig worden uitgediept. De twee colleges worden gegeven door de Masters of Wine Jan de Clercq uit België en Frank Smulders uit Nederland. Jan de Clercq zal in zijn college nader ingaan op de toekomst van wijnbouw, wijnproductie- en kelderprocessen en Frank Smulders op veranderingen/trends in de internationale wijnmarkt, consumententrends en wetgeving.

Klik
hier voor meer informatie over de docentendag of om u in te schrijven.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347,
E
pw@wijninfo.nl en I http://www.wijninfo.nl/.

Uitreiking ScriptiePrijs Wijn 2008 (donderdag 2 oktober)

Op donderdag 2 oktober a.s. om 12.30 uur zal tijdens de Nationale Wijndocentendag in het kantoorgebouw van het Productschap Wijn voor de derde keer de ScriptiePrijs Wijn worden uitgereikt.

De ScriptiePrijs Wijn is een initiatief van het Productschap Wijn. Met het instellen van een jaarlijks toe te kennen prijs voor de beste scriptie over het onderwerp wijn wil het productschap onderzoek naar het product wijn en alles wat daar mee samenhangt stimuleren.

De genomineerden dit jaar zijn:

Allard van Tienhoven met zijn scriptie: "The Global Wine Industry"
Leontine Kokkeler met haar scriptie: "Wat is er mis met Sherry?"

De scripties worden beoordeeld door bestuurs- en commissieleden van het Productschap Wijn.

De prijs bestaat uit:

 • een geldbedrag van 1500 euro;
 • een wijnopleiding;
 • een oorkonde.

De wedstrijd staat open voor studenten aan de Nederlandse Universiteiten en Hogescholen.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347,
E pw@wijninfo.nl en I
http://www.wijninfo.nl/.

Open-Huisdag Wijnhandel Jean Berger (zaterdag 4 oktober)

Op zaterdag 4 oktober a.s. organiseert Wijnhandel Jean Berger in Roermond, één van Nederlands oudste nog zelf bottelende wijnhuizen, een Open Huisdag. Van 13.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom voor het bezichtigen van de eeuwenoude kelders waar vele wijnen rustig op eikenhouten vaten liggen te rijpen. Daarnaast is er een uitgebreide proeverij met door dit zelfstandig opererende bedrijf zelf geïmporteerde wijnen en als specialiteit natuurlijk een aantal eigen bottelingen. De toegang bedraagt 12 euro per persoon. Dit bedrag ontvangt u terug na aankoop van tenminste 12 flessen wijn ter plekke. Aanmelden is mogelijk via telefoon en e-mail.

Info: Wijnhandel Jean Berger, T 0475-332966 en E
jean.berger.wijn@planet.nl.

Wijnproeverij "Oude Wereld" versus "Nieuwe Wereld" (zaterdag 4 oktober)

Op zaterdag 4 oktober a.s. van 13.00 tot 17.00 uur organiseert Wijnkoperij Wijnkristal In Heino een wijnproeverij "Oude Wereld" versus "Nieuwe Wereld" voor consumenten.

Wijnkoperij Kristal organiseert ook o.a.:

 • iedere woensdagavond inloopavond wijnproeven;
 • 7 dagen per week op afspraak voor groepen;
 • speciale arrangementen en wijncursussen.

Info: Wijnkoperij Wijnkristal, T 0572-320555, M 06-40717396, en E info@wijnkristal.nl

Najaarsproeverij Robbers & Van den Hoogen BV (zaterdag 4 en zondag 5 oktober)

Op 4 en 5 oktober a.s. vanaf 13.00 uur organiseert Robbers & Van den Hoogen BV in Arnhem een zeer uitgebreide najaarsproeverij. Er zijn wijnen te proeven uit Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Voor deelname aan deze groots opgezette proeverij én een rondleiding door de kelders betaalt u 12,00 euro per persoon. Bij aankoop ter plekke, al vanaf 12 flessen, wordt de entreeprijs verrekend.

Info: Robbers & Van den Hoogen BV, Astrid Donders, T 026-4455912,
I
http://www.kelderbezoek.nl/ en http://www.robbersenvandenhoogen.nl/

Wijnweekend Associatie van Wijndocenten (zaterdag 4 en zondag 5 oktober)

Voor de zesde maal organiseert de Associatie van Wijndocenten op zaterdag 4 en zondag 5 oktober a.s. het Wijnweekend voor de geïnteresseerde wijnliefhebber in Villa Ruimzicht in Doetinchem. Twee dagen waarop wijn en genieten van wijn centraal staat. Veel proeven en veel uitleg over streken, wijnmakers, druivenrassen, enz.

Programma in het kort:

 • een bezoek aan het wijndomein Besselinkschans, met uitleg van de wijnboer;
 • een Champagneproeverij;
 • een wijn met kaasproeverij;
 • een viergangendiner met verrassende wijn- en spijscombinaties;
 • Master Classes; één over biologische wijn en één over Australische wijnen;
 • een overnachting in een mooie kamer.

Elk onderwerp gaat gepaard met een wijnproeverij en uitleg door ervaren en gepassioneerde wijndocenten.

Voor dit arrangement betaalt u 275 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer.

Info: André Sauerbier, voorzitter Associatie van Wijndocenten, T 06-45010718, I
http://www.wijndocent.nl/ en http://www.wijnweekend.nl/.

Proefschrift Wijnconcours Verkiezing Wijnen van het Jaar (zondag 5 oktober)

Op zondag 5 oktober a.s. zullen duizend aficionado's en professionals in het NH Barbizon Palace in Amsterdam samenkomen om de meer dan 200 finalewijnen te proeven en om getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Omdat het Proefschrift Wijnconcours dit jaar zijn twintigste editie viert, staan er bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs op het programma ter omlijsting van het vierde lustrum.

Verkiezing Wijnen van het Jaar
Er zijn er drie hoofdcategorieën: Supermarkt/slijterijketen, Wijnspeciaalzaak en Boutique wijnen. Deze categorieën zijn onderverdeeld in prijscategorieën van 3 tot 30 euro. Elke categorie levert (bij voldoende inzending en kwaliteit) een Wijn van het Jaar op. Uit alle winnaars worden uiteindelijk in elke categorie de allerbeste wijn gekozen tot Proefschrift Wijn van het Jaar. De wijnsoorten wit, rood, zoet en mousserend dingen mee om de titel Wijnen van het Jaar van het 20e Proefschrift Wijnconcours.

Culinaire programma's

Uit Japan komt o.a. namens the Japanese Restaurant Organisation, sake-grootmeester Ad Blankenstijn over om de nieuwste wijntrend Saké in Nederland te presenteren. Daarnaast maken andere topchefs zoals Jacob Jan Boerma, Moshik Roth, Marco Westmaas en patissier Tessa Santinge hun opwachting voor spraakmakende programma´s.

Extra wijnprogramma's

Onder leiding van Wendy Manders, officiële Vinos de Jerez Educator, vindt er een proeverij plaats met bijzondere, zeldzame VOS en VORS sherry's van minimaal 30 en 40 jaar oud in samenwerking met Selección Vinos de Jerez. De meer dan 140 jaar oude Wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem gaat 20 jaar terug en presenteert uit de kelders een Premier Grand Cru Bordeaux 1988-1989 proeverij. Het feestelijke accent wordt benadrukt door de verticale proeverij van Champagne Pommery ‘Cuvée Louise.

Tijden:
12.00-18.00 uur
17.00 uur Bekendmaking Wijnen van het Jaar (podium St. Olofskapel)
(Publicatie winnaars op
http://www.thewinesite.nl/ op maandag 6 oktober 2008)

Entree:
12,50 euro per persoon bij de entree.
10,00 euro per persoon bij voorinschrijving via
http://www.thewinesite.nl/.
Professionals en pers hebben gratis toegang mits registratie vooraf via
http://www.thewinesite.nl/.

Info: The Wine & Food Association, M 06-52421130, T 020-6251298,
E
info@thewinesite.nl en I http://www.thewinesite.nl/

Overzichtsproeverij De Wijnborch (zondag 5 oktober)

Op zondag 5 oktober a.s. organiseert importeur De Wijnborch een overzichtsproeverij in het statige Huize Brakel in Brakel. Tussen 14.30 en 17.30 uur staat een groot aantal exclusieve Italiaanse wijnen voor u klaar om nader ‘onderzocht' te worden. Verschillende hapjes neutraliseren uw smaakpapillen tijdens deze overzichtsproeverij. Deelname aan de proeverij bedraagt 7,50 euro per persoon. Dit bedrag wordt u in mindering gebracht bij een bestelling van minimaal 6 flessen wijn.  

Info: De Wijnborch, T 073-5224188 E info@dewijnborch.nl en I http://www.dewijnborch.nl/

EINDE BERICHT STICHTING NATIONALE WIJNWEEK

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt u ook nalezen op
http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijninfo.nl/.

Wij wensen u alvast een fantastische Nationale Wijnweek 2008 toe!