Nationale Wijnweek

De Nationale Wijnweek

Nationale Wijnweek 2008, mailing III

< terug

5 augustus 2008

NATIONALE WIJNWEEK
maandag 29 september tot en met zondag 5 oktober 2008

Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2008 (zondag 21 september)

Als opmaat voor de Open Dag Nederlandse Wijngaarden organiseert het Wijngaardeniersgilde in samenwerking met het Wijninstituut Nederland op
zondag 21 september a.s. in Kasteel Groeneveld in Baarn voor pers en genodigden de Prijsuitreiking Nationale Wijnkeuring 2008. Meerdere proefpanels van vinologen zullen zich dit jaar weer buigen over de vraag wie dit jaar de medailles brons, zilver en goud in ontvangst mogen nemen voor hun wijnen. Bij de beoordeling hanteren de vinologen hiervoor het internationale 100-puntensysteem. De voorzitter van de keuringscommissie, vinoloog Ton Koolsteeg, zal de prijzen aan de winnaars uitreiken.

Na afloop van de prijsuitreiking zijn voor de geïnteresseerde wijnliefhebbers de top Nederlandse wijnen te proeven én te kopen tijdens het die dag plaatsvindende "Groeneveldfestival van het goede leven". In en rond het kasteel zijn er optredens van diverse (soorten) kunstenaars en presentaties van producten afkomstig van het Nederlandse platteland.

Info: Wijngaardeniersgilde Nederland, Theo Mellenbergh, T 0346-564773,
E melbergh@planet.nl
 en I www.kasteelgroeneveld.nl

Nederlandse Wijnfeesten 2008 (vrijdag 21 t/m zondag 29 september)

Voor de tweede maal op rij vinden in het Gelderse Groesbeek de Nederlandse Wijnfeesten plaats. Editie 2008 van de Nederlandse Wijnfeesten zal op vrijdag 26 september a.s. van start gaan met het Nationaal Wijngala. In de prachtige ambiance van het spiegelpaleis kan men genieten van een diner dansant met een mix van entertainment, ontspanning en informatie. De avond staat geheel in het teken van wijn en in het bijzonder Nederlandse wijn.

Op zaterdag 27 en zondag 28 september vindt het Wijnamusement plaats; een internationale wijnmarkt, met bijpassende amuses en amusement in een sfeervolle setting. Wijngaardeniers en o.a. wijnhandelaren laten u genieten van onze Nederlandse trots, maar ook van vele andere 'wereldse' wijnen. Er zullen workshops worden gegeven door de Nederlandse Master of Wine Frank Smulders.

Het programma biedt naast wijn ook culinaire, creatieve en muzikale activiteiten voor groot en klein. Op zaterdagmiddag start de wijnmarkt met een ludieke recordpoging druiven kneuzen. Groesbeek tracht zoveel mogelijk mensen in houten wijnvaten op druiven te laten trappen. Natuurlijk met blote voeten!

Voor de zaterdagavond staat het Muziekfestijn op het programma. Een complete avond 'Stimmung' met de Klostergold Express uit Duitsland.

Op zondag 28 september wordt al vroeg gestart met het 'frühshoppen' in het spiegelpaleis en openen de Groesbeekse wijngaarden hun poorten om deel te nemen aan de landelijke Open Dag Nederlandse Wijngaarden. Bezoekers kunnen gebruik maken van een pendeldienst met paardentrams, treintjes en fietslorries (draisine) vanuit het centrum naar de wijngaarden. In de wijngaarden en in het centrum vinden diverse activiteiten plaats, van kunst tot muziek, van demonstraties en proeverijen tot rondleidingen.

Het evenement zal opgeluisterd worden door diverse artiesten en koren en is grotendeels overdekt.

Info: S. Fleuren, Voorzitter Stichting Nederlandse Wijnfeesten,
E
info@nederlandsewijnfeesten.nl en I http://www.nederlandsewijnfeesten.nl/.

Nationale Wijndocentendag 2008 (donderdag 2 oktober)

Op donderdag 2 oktober a.s. organiseert het Productschap Wijn voor de 4e keer de Nationale Wijndocentendag in Den Haag. Door middel van train de trainer wil het Productschap Wijn een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het wijnonderwijs in Nederland.

Tijdens de docentendag wordt docenten de mogelijkheid geboden een beeld te krijgen van de fundamentele trends die de wijnwereld zullen beroeren in de komende decennia.
Het thema van de dag zal aan de hand van twee colleges en proeverijen uitvoerig worden uitgediept. De twee colleges worden gegeven door de Masters of Wine Jan de Clercq uit België en Frank Smulders uit Nederland. Jan de Clercq zal in zijn college nader ingaan op de toekomst van wijnproductieprocessen en Frank Smulders op veranderingen in de internationale wijnmarkt, consumententrends en wetgeving.

Klik hier voor meer informatie over de docentendag of om u in te schrijven.

Info: Productschap Wijn, Loes van Kampen en Josée van Rooij, T 070-3708347,
E
pw@wijninfo.nl en I www.wijninfo.nl.

Open-Huisdag Wijnhandel Jean Berger (zaterdag 4 oktober)

Op zaterdag 4 oktober a.s. organiseert Wijnhandel Jean Berger in Roermond, één van Nederlands oudste nog zelf bottelende wijnhuizen, een Open-Huisdag. Geïnteresseerde wijnliefhebbers zijn van 13.00 tot 17.00 van harte welkom voor het bezichtigen van de eeuwenoude kelders waar vele wijnen rustig op eikenhouten vaten liggen te rijpen. Daarnaast is er een uitgebreide proeverij van geïmporteerde wijnen en als specialiteit van eigen gebottelde wijnen. De toegangsprijs bedraagt 12 euro per persoon. Koopt u 12 flessen wijn ter plekke, dan wordt de entreeprijs terugbetaald.

Info: Wijnhandel Jean Berger, T 0475-332966 en E jean.berger.wijn@planet.nl

Wijnweekend Associatie van Wijndocenten (zaterdag 4 en zondag 5 oktober)

Voor de zesde maal organiseert de Associatie van Wijndocenten het Wijnweekend.
Twee dagen waarop wijn en genieten van wijn centraal staan. Maar ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zal veel worden geproefd met uitleg over wijnstreken, wijnmakers, druivenrassen, enz. Het weekend is voor beginnende en gevorderde wijnliefhebbers.

Programma in het kort:

- een bezoek aan het wijndomein Besselinkschans, met uitleg van de wijnboer;
- een Champagneproeverij;
- een wijn met kaasproeverij;
- een viergangendiner met verrassende wijn- en spijscombinaties;
- Master Classes; één over biologische wijn en één over Australische wijnen;
- een overnachting in een mooie kamer.

Elk onderwerp gaat gepaard met een wijnproeverij en uitleg door ervaren en gepassioneerde wijndocenten.

Info: I www.wijndocent.nl en www.wijnweekend.nl

Proefschrift Wijnconcours Verkiezing Wijnen van het Jaar (zondag 5 oktober)

Ter afsluiting van de Nationale Wijnweek komen op zondag 5 oktober a.s. honderden consumenten en professionals samen in NH Barbizon Palace in Amsterdam om de meer dan 200 finalewijnen te proeven en getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Het Proefschrift Wijnconcours (sinds 1989) beleeft dit jaar zijn 20e editie. Er staan bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs op het programma ter omlijsting van het vierde lustrum. Daarnaast worden zoals ieder jaar extra prijzen uitgereikt zoals de Prix du Sommelier, Persprijs, Publieksprijs en Prix du Vinologue.

Info: The Wine & Food Association, T 06-52421130 , 020-6251298, E info@thewinesite.nl en I http://www.thewinesite.nl/ en www.thewinesite.nl.

EINDE BERICHT STICHTING NATIONALE WIJNWEEK

Organiseert u een evenement/proeverij in de Nationale Wijnweek, laat ons dat weten. In onze mailings en via de websites
http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijninfo.nl/ kunnen wij uw actie communiceren aan een breed publiek.

Bovenstaande informatie eventueel aangevuld met actuele informatie rondom de Nationale Wijnweek kunt u ook nalezen op
http://www.nationalewijnweek.nl/ en http://www.wijninfo.nl/.